Medicijn – nepmedicijn

Wat is een nepmedicijn?

Een nepmedicijn is een vervalst medicijn, dat aan de buitenkant lijkt op het echte merkmedicijn of een generiek (merkloos) medicijn. Omdat nepmedicijnen vaak bijna niet van het originele medicijn te onderscheiden zijn, is dat een probleem. Zelfs een apotheker kan een nepmedicijn vaak zeer moeilijk van een origineel medicijn onderscheiden.

Een nepmedicijn voldoet niet aan de kwaliteitseisen

Een nepmedicijn wordt illegaal en niet volgens de afgesproken standaardkwaliteit gemaakt, waardoor de kwaliteit en veiligheid van een nepmedicijn onbetrouwbaar zijn. Een nepmedicijn geeft expres verkeerde informatie over de identiteit van het medicijn (verpakking, etiket, naam of samenstelling), de herkomst (naam maker, land waar het gemaakt wordt, land waar het vandaan komt of houder handelsvergunning) of de geschiedenis (octrooi (patent), registers of documenten over verspreiding).

Samenstelling nepmedicijn

Een nepmedicijn bevat meestal wel de werkzame stof, maar in een andere hoeveelheid, dan op de verpakking staat. Je weet dus niet of je juist té weinig of té veel van de werkzame stof binnenkrijgt. Je loopt dus het risico op een onderdosis of een overdosis van het medicijn. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Want je weet ook niet welke bijwerkingen te lage of te hoge doseringen geven of wanneer je last van de bijwerkingen krijgt.
Een origineel medicijn wordt gecontroleerd bij het maken ervan en voldoet aan de Europese wetgeving. Die bepaalt dat de hoeveelheid werkzame stof maximaal 5% mag afwijken van de dosis, die op de verpakking staat. Bij een nepmedicijn is die controle er niet.

Welk risico loop je als je een nepmedicijn gebruikt?

De samenstelling van een nepmedicijn kan heel anders zijn dan van het originele medicijn. De kwaliteit en veiligheid van een nepmedicijn is daarom zeer onbetrouwbaar. In een nepmedicijn kunnen stoffen zitten, die niet op het medicijndoosje vermeld staan. Deze niet-genoemde stoffen kunnen goedkopere werkzame stoffen zijn, die andere bijwerkingen met zich meebrengen. Zelfs als je niet meteen iets opmerkt, kan dit op de lange termijn schadelijk zijn voor je gezondheid. Er kunnen ook giftige stoffen in de nepmedicijnen zitten of zelfs geen actief werkende stof. Verder weet je niet of de nepmedicijnen vervuild zijn en of dat ze in een steriele, schone omgeving gemaakt zijn.

Hoe herken je een nepmedicijn?

Twijfel je over de echtheid van je medicijn, bijvoorbeeld, omdat het medicijn niet lijkt te werken of je meer klachten ervaart? Neem je klachten altijd serieus. Is het tablet bijvoorbeeld van dezelfde grootte of heeft het dezelfde kleur als tabletten, die je eerder gebruikte? Is de verpakking van de medicijnen gemaakt van zwakker materiaal, dan je gewend bent? Zitten er spelfouten in de bijsluiter? Zijn de namen goed gespeld? Als je hier niet zeker van bent, neem dan contact op met je apotheek.

De apotheek zal proberen een nepmedicijn op te sporen door te kijken naar de uiterlijke kenmerken:
• de verpakking van het medicijn: is de bedrukking op de doos fletser van kleur en zijn eventuele hologrammen soms vager dan bij het origineel? Zitten tabletten niet in een blister, maar los?
• de teksten: zitten er spelfouten in de opdruk van de verpakking; in de tekst van de bijsluiter; of is er een afwijkend lettertype gebruikt?
• het chargenummer: zijn de batchnummers anders dan bij het originele medicijn?
• is er een Falsified Medicines Directive (FMD): een code en een verzegeling, die de echtheid garandeert van het medicijn?

De ingrediënten (werkzame stof en hulpstoffen) van een medicijn kunnen niet meteen door de apotheek worden gecontroleerd. Het RIVM doet laboratoriumonderzoek op verdachte medicijnen.

Meldingen over mogelijke nepmedicijnen kunnen worden gedaan bij de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd), het Bijwerkingencentrum Lareb, het Landelijk Meldpunt Zorg, de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), de Dopingautoriteit, het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum en bij het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Online verkoop van (nep) medicijnen

Een nepmedicijn wordt vooral via internet verkocht. Het wordt vaak illegaal ingevoerd en vooral buiten dokters en apotheken om verkocht. Je kunt zelf zien of een aanbieder van medicijnen op internet een medicijn online mag verkopen.
Online aanbieders van medicijnen moeten zich melden bij de overheid. In Nederland is dat bij het CIBG, een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van VWS. De websites moeten dan het Europese logo, dat je hier ziet, op hun website zetten. Als je op dit logo klikt, kom je op de overheidswebsite www.aanbiedersmedicijnen.nl Hier kun je zien of de aanbieder zich heeft aangemeld bij de overheid. En je ziet ook welke medicijnen door de aanbieder verkocht mogen worden. Maar let erop, dat het logo alléén echt is, als het doorklikt naar de lijst van aangemelde aanbieders op de officiële website www.aanbiedersmedicijnen.nl Je moet een aanbieder daar ook echt op kunnen terugvinden. Dit logo geldt alleen bij de verkoop van medicijnen.

Bestel alleen medicijn via internet op een betrouwbare website. Doorloop dit stappenplan om te weten of de website betrouwbaar is https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geneesmiddelen/vraag-en-antwoord/stappenplan-controleren-betrouwbaarheid-online-aanbieder-van-medicijnen

Online verkoop door apotheken van medicijnen op recept

Alleen erkende apotheken mogen een medicijn op recept verstrekken. In Nederland zijn erkende apothekers met een apotheek geregistreerd bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Heb je het adres van de online aanbieder? Kijk dan in het apothekersregister van de IGJ, dat je kunt downloaden, of de aanbieder een legale apotheek is.

Online levering medicijn op recept
Een betrouwbare online aanbieder zal nooit een medicijn op recept verstrekken zonder recept van een behandelend dokter. In de Geneesmiddeleninformatiebank van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) kun je opzoeken of een medicijn alleen op recept verkrijgbaar is.

Voorwaarden bij online voorschrijven medicijn op recept
Een dokter mag online alleen een medicijn op recept voorschrijven, als:
• je ingeschreven staat bij de dokter.
• de dokter weet welke medicijnen je gebruikt.
• de dokter beschikt over je medisch dossier.
Een online dokter kan geen goede diagnose stellen, als hij je medische voorgeschiedenis niet kent. Deze dokter mag je dan geen medicijnen voorschrijven via internet. Ook mag een online dokter geen medicijnen voorschrijven op basis van een door jou ingevulde vragenlijst. Een erkende medisch dokter kun je vinden in het BIG register.

Medicijnen op recept in de reclame of afgeprijsd?

Medicijnen op recept zijn nóóit in de reclame of afgeprijsd. Voor medicijnen op recept mag géén reclame worden gemaakt.
Als je op een website komt met aanbiedingen voor medicijnen op recept, dan zijn het nepmedicijnen.

Vervalste zelfzorgmedicijnen?

Zelfzorgmedicijnen in de apotheek of bij de drogist of supermarkt kunnen ook vervalst zijn. Voor zelfzorgmedicijnen heb je geen recept nodig. Zelfzorgmedicijnen zijn medicijnen in een lage dosering, die je zonder recept bij een drogist, apotheek of supermarkt kunt kopen, zoals paracetamol, ibuprofen, enz.
Wil je zelfzorgmedicijnen online bestellen? Let op, voor zelfzorgmedicijnen mag wel reclame worden gemaakt, maar ze mogen niet afgeprijsd aangeboden worden. Controleer hiervoor ook of de aanbieder online medicijnen mag verkopen op www.aanbiedersmedicijnen.nl