Vermoeidheid – oorzaak

Oorzaak van vermoeidheid

Verschillende factoren
Je kunt niet één oorzaak van de vermoeidheid bij reuma aanwijzen. Er zijn verschillende factoren, die een rol kunnen spelen. Dit kan per persoon verschillen. Daarnaast lijkt vermoeidheid vaker voor te komen bij vrouwen – Kennis synthese ZonMW: https://reumazorgnederland.nl/content/uploads/SGF-Kennissynthese_Vermoeidheid_bij_chronische_ziekten.pdf
De verschillende factoren hebben niet alleen invloed op de vermoeidheid, maar ze beïnvloeden ook elkaar. Als één factor verandert, veranderen de andere factoren ook mee. Voorbeelden van factoren, die ervoor kunnen zorgen dat je vermoeid bent zijn:
• Een hoge ziekte-activiteit. Hoge ontstekingswaarden (CRP) in je bloed kunnen ervoor zorgen, dat je je extra vermoeid voelt, omdat je lichaam aan het vechten is tegen de ontstekingen.
Overgewicht. Als je (ernstig) overgewicht hebt, kan dit een rol spelen bij het hebben van chronische vermoeidheid. Het kan ook een nadelig effect hebben op andere factoren, die vermoeidheid beïnvloeden, zoals pijn, slaap en lichaamsbeweging.
Pijn. Het ervaren van pijn heeft een sterk verband met vermoeidheid. Door pijn voel je je meer vermoeid. En omgekeerd als je vermoeid bent, voel je eerder pijn.
Medicijnen. Vermoeidheid kan een bijwerking zijn van bepaalde soorten medicijnen, zoals biologicals. Omgekeerd blijken biologicals ook vermoeidheid te kunnen verlichten. https://reumazorgnederland.nl/vermoeidheid-bij-biologicals-2/
Dag-nachtritme en slapen. Genoeg slaap en een diepe slaap zijn nodig om je lichaam te laten herstellen. Problemen met je dag- en nachtritme of je slaap kunnen vermoeidheid veroorzaken. Ook andere factoren, zoals pijn en ook vermoeidheid zelf, kunnen op hun beurt ervoor zorgen, dat je dag- en nachtritme wordt verstoord.
Emoties: zoals het ervaren van angst, stress, somberheid of depressie kunnen ervoor zorgen dat je je extra vermoeid voelt. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je slechter slaapt, waardoor je vermoeidheid nog meer toeneemt.
Te veel of te weinig lichaamsbeweging of beperkingen in lichamelijk functioneren: Al klinkt het misschien tegenstrijdig, te weinig lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat je vermoeid raakt. Maar als je overactief bent en je je grenzen overschrijdt, kun je ook vermoeid raken.
Leefstijl. Als je door bijvoorbeeld werk/studie/sport over je eigen grenzen gaat.
Persoonlijke omstandigheden. Je hebt wel of geen steun in je sociale omgeving, bijvoorbeeld bij de zorg voor kinderen of het ontbreken van een partner.
Andere chronische ziekten. Als je meerdere ziekten hebt, is de kans groter dat je last hebt van (ernstige) vermoeidheid.

Oorzaak van vermoeidheid bij reuma: ‘Emoties’. https://images.pexels.com/photos/7203956/pexels-photo-7203956.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&w=1260&h=750&dpr=2